Šta je MRZ zona koju svakodnevno gledamo i koristimo u dokumentima?

Svaki put prilikom pregleda lične karte, pasoša ili nekog drugog identifikacionog dokumenta imate priliku da na dnu uočite nečitljive podatke u kojima su napisani svi vaši podaci. Ta zona na dokumentu se naziva MRZ zona ili Machine-readable zone. 

Svaka MRZ zona sadrži sljedeće informacije: koja je vrsta dokumenta, koja država je izdala taj dokument, vaše ime i prezime, broj dokumenta, pol, datum rođenja, datum isteka dokumenta. Vrlo često putem MRZ zone možete da saznate da li je dokument falsifikovan ili ne.  Pitate se u kojim prilikama vam je potrebno da pročitate MRZ zonu? Navešćemo vam par primjera. Prvi, prilikom identifikacije lica digitalnim putem, skenira se MRZ zona i dobijaju se informacije o vama (npr. prilikom ulaska u ograničene zone nekog objekta). Drugi primjer je prilikom želje da u neki sistem koji svakodnevno koristite unesete podatke o licu iz njegove lične karte ili pasoša (npr. u hotelima prilikom prijave gosta).

Što se tiče čitača MRZ zona, na tržištu imate više vrsta. Najrasprostranjenije su tri vrste: 

- Čitač na koji prislanjate dokument nakon čega se vrši čitanje podataka

- Čitač kroz koji provlačite dokument nakon čega se vrši čitanje podataka

- Čitač u vidu mobilne aplikacije , koji putem običnog mobitela kojeg posjedujete čita podatke iz dokumenta

O više informacija i načina, kako na najbrži i najtačniji način da pročitate MRZ zonu sa dokumenta, obratite nam se i dobićete naše mišljenje.