Novi talasi Sajber prijetnji pogađaju korisnike Androida

Korisnici Android uređaja sve su više izloženi širokom spektru prijetnji, uključujući lažne aplikacije, malver, adver i još mnogo toga.

U poslednjih nekoliko nedelja primjećeno je nekoliko lažnih aplikacija koje su se pretvarale da su povezane sa Minecraft-om i drugim obrazovnim igrama ciljajući Android korisnike širom sveta.

Na Google Play-u je otkriveno više od 20 lažnih Minecraft paketa koji isporučuju nasilne oglase. Najpopularniji među njima imao je više od milion instalacija.Prije samo nekoliko dana pronađeno je sedam mobilnih aplikacija  za Android koje obmanjuju ljubitelje Minecraft-a i Robloka, naplaćujući im stotine dolara za izgled, pozadine i modove za Minecraft i druge igre po premijum cijenama. Pet od ovih aplikacija imalo je više od milion preuzimanja.Osim što su ciljani putem lažnih aplikacija, korisnici Androida su bili svjedoci nekoliko talasa napada od više zlonamjernih programa u poslednjih nekoliko nedelja.

Primijećen je novi talas napada trojanaca Wroba  koji cilja korisnike Android pametnih telefona u SAD i Aziji.GravitiRAT , koji se ranije fokusirao samo na Windows mašine, njegovi autori su dodatno poboljšali mogućnostima da cilja i Android i macOS uređaje.Utvrđeno je da grupa za prijetnju DoNot APT zloupotrebljava Google Firebase Cloud Messaging server za C&C komunikaciju sa svojim novim Android učitavačem malvera nazvanim Firestarter. Prema nedavnim istraživanjima kompanije Symantec, Google Play Store je identifikovan kao primarni izvor instaliranja malvera na Android uređaje. Studija je obuhvatila preko 7,9 miliona jedinstvenih Android aplikacija, koje su instalirane preko 34 miliona puta. Prema studiji, oko 67% instaliranih zlonamjernih aplikacija dolazi iz Google Play prodavnice.

Gledajući sve veće prijetnje na Android uređajima, stručnjaci predlažu usvajanje dodatnih slojeva sigurnosti, poput rješenja za zaštitu od malvera usmjerenog na mobilne uređaje i više faktorske potvrde identiteta kad god je to moguće. Pored toga, korisnici moraju biti posebno oprezni prilikom instaliranja novih aplikacija i provjeravati recenzije i komentare drugih korisnika.

Stručni tim Sajber bezbjednosti naše kompanije dnevno prati nove vijesti vezane za propuste i potencijalne rizike svih operativnih sistema mobilnih uređaja (Android, iOS, Windows Phone), tj. situacije vezane za Sajber bezbjednosti istih. Ukoliko želite da povećate vašu sigurnost i da dobijete stručnu pomoć i prijedloge u vašem slučaju, obratite nam se i dobićete naše mišljenje.