SaaS sigurnost kao esencijalni faktor prilikom izbora SaaS aplikacija

Prilikom izbora i kupovine SaaS aplikacija za vaše poslovanje, uvjerite se da praktikuju najbolje sigurnosne prakse. Čuvajte svoje podatke!

Do prije nekoliko godina većina poslovnih aplikacija i podataka bila je smještena na internim serverima. Sa sigurnosne perspektive, ovo je sav teret stavilo na operativnost, ali je barem bilo jasno šta treba osigurati – i kako to učiniti. Infrastruktura je bila lokalna i poznata. U posljednje vrijeme, SaaS zauzima vodeće mjesto na globalnom nivou kao oblik razvoja softvera, ne samo zbog dostupnosti već i zbog konkurentnosti.

Softver kao usluga (SaaS) je model isporuke softvera na zahtjev baziran na cloud-u koji omogućava firmama i organizacijama da se pretplate na aplikacije koje su im potrebne, a ne da ih hostaju i održavaju u lokalnim okruženjima. SaaS je jedna od nekoliko kategorija usluga cloud-based pretplate, koja uključuje i platformu i infrastrukturu kao uslugu. SaaS postaje sve popularniji jer spašava firme i organizacije od potrebe za kupovinom servera i druge infrastrukture ili zapošljavanjem internog osoblja za podršku i održavanje. Umjesto lokalnih angažmana kako osoblja, tako i tehnologije - SaaS provajder hostuje i obezbjeđuje SaaS sigurnost i održavanje svog softvera, što kupcima predstavlja veliku uštedu ne samo zbog razvoja softvera, već i zbog održavanja i hostanja istog.

Prema Market Research Future, očekivan globalni rast SaaS tržišta je blizu 21% na godišnjem nivou u narednih nekoliko godina. Slijedeći ovaj rast, očekivana vrijednost tržišta do kraja 2022. iznositi će oko 117 milijardi dolara. Ovaj rast popularnosti softvera kao usluge je posljedica:

  • Rasta ponude i potražnje usluga na zahtjev i skalabilnosti resursa. Organizacije su u mogućnosti kupiti dodatni prostor za skladištenje, licence za krajnje korisnike i funkcije za svoje aplikacije po potrebi.
  • Brze implementacije. Firme i organizacije se mogu skoro trenutno pretplatiti na SaaS aplikaciju i omogućiti rad zaposlenicima, za razliku od lokalnih aplikacija koje zahtijevaju više vremena.
  • Jednostavna nadogradnja i održavanje. SaaS provajder često izvršava nadogradnje i ažuriranja, a da kupac toga uopšte nije svjestan.
  • Nema troškova infrastrukture ili osoblja. Organizacije izbjegavaju plaćanje internih hardverskih i softverskih licenci sa trajnim vlasništvom. Takođe, nije potrebno IT osoblje na licu mjesta za održavanje i pružanje tehničke podrške za aplikacije. Ovo omogućava čak i malim firmama i organizacijama da koriste aplikacije na nivou velikih kompanija koje bi im inicijalno bile skupe za razvoj, implementaciju i održavanje.

Ali, kakvu ulogu tu zapravo ima SaaS sigurnost? 

Jednostavno rečeno, to je sigurnost zasnovana na cloud-u prema karakteristikama SaaS aplikacije i dizajnirana da zaštiti vaše osjetljive informacije koje unosite u SaaS aplikacije.

Firme i organizacije svih veličina, čak i one sa velikim i jakim IT odjelima redovno su mete napada i krađe identiteta, ransomware napada i drugih sličnih cyber opasnosti. SaaS aplikacije i firme koje ih razvijaju i održavaju nisu nikakav izuzetak. Većina ovih napada cilja na poznate SaaS slabosti, koje se uspješno odbrane ukoliko aplikacija ima implementiranu svu potrebnu zaštitu i provedene sigurnosne protokole. Kako bi zaštitili svoje sisteme od takvih napada, firmama koje razvijaju SaaS aplikacije potrebna je sveobuhvatna SaaS sigurnost dizajnirana da zaustavi današnje najčešće sistemske prijetnje, od nultih napada do phishing prevara i ransomware zaključavanja. Ovim ne samo da štite aplikaciju i svoje podatke, već direktno štite i vaše podatke unesene u aplikacije.

SaaS sigurnost je u amplitudi konstantnog rasta kada pogledamo period od prethodnih nekoliko godina. Ako SaaS aplikacija, koja je ujedno vaš izbor za poslovanje sadrži:

  • prevenciju gubitka podataka (DLP)
  • rješenja i protokole za usklađenost (Compliance)
  • naprednu prevenciju zlonamjernog softvera kao što je analiza ponašanja i AI za otkrivanje prijetnji u stvarnom vremenu
  • naprednu zaštitu, enkripciju i blokiranje različitih vrsta cyber napada
  • prevenciju i skeniranje zlonamjernih datoteka koje se mogu širiti putem e-pošte u cloud-u
  • opciju šifriranja datoteka i reviziju sigurnosnih konfiguracija uz prijedloge izmjene sigurnosnih postavki u skladu sa standardima

tada ne trebate imati bilo kakve nedoumice o aplikaciji i prilično ste sigurni ste da je koristite.