Kako zaštiti mobilni telefon od Spyware-a sličnih Pegasusu

Pegasus je Spyware (špijunski softver) izraelske kompanije NSO Group i smatra se skoro nevidljivim. Zbog svoje sofisticiranosti posjeduje različite mogućnosti poput slanja poruka kompromitovanim mobilnim telefonima bez bilo kakvih znakova koji bi mogli alarmirati korisnika. Prema mišljenju stručnjaka, male su šanse za zaštitu od Spyware-a poput Pegasusa.

Ime Spyware ili popularno “stalkerware” odnosi se na alate - aplikacije, softverske programe i uređaje - koji dopuštaju drugoj osobi da tajno nadzire i bilježi informacije o vašim aktivnostima na telefonu. Izraz "stalkerware" je novijeg datuma i on skreće pažnju na invazivnu, nametljivu i opasnu zloupotrebu softvera ovog tipa.

Spyware namjenjen mobilnim telefonima može biti posebno nametljiv i opasan za žrtve, jer može pratiti mnoge aktivnosti na pametnom telefonu, uključujući skeniranje i arhiviranje fotografija i video zapisa, posjećenih web stranica, sadržaj tekstualnih poruka koje žrtva šalje i prima, kao i skeniranje liste poziva i lokacija. Špijunski softver instaliran na “otključanim” Android i iOS uređajima može dopustiti drugoj strani da uključi web kameru ili mikrofon, napravi snimke ekrana, prati aktivnosti u aplikacijama (kao što su Snapchat ili WhatsApp) i presretne, proslijedi ili snima telefonske pozive.

Od 2016. godine zvanično je dokazano da su Spyware-i poput Pegasusa u mogućnosti čitati poruke, pratiti pozive i lokacije, prikupljati šifre i podatke iz različitih aplikacija, te pristupiti mikrofonu i kameri na mobilnim telefonima bez znanja žrtve. 

Kako možete saznati da li je Spyware na vašem mobilnom telefonu?

Otkrivanje Spyware-a na vašem telefonu može biti izuzetno teško. Postoje pojedini znakovi koji mogu aludirati na prisutnost Spyware-a poput brzog pražnjenja baterije, automatskog isključivanja i uključivanja uređaja ili enormnog povećanja potrošnje mobilnih podataka. Ako sumnjate da je Spyware na vašem uređaju, zapamtite da bi većina vaših aktivnosti, uključujući razgovore, posjećene lokacije, slike i video zapise mogla biti otkrivena drugim osobama.

Kako se zaštititi od Spyware-a za mobilne uređaje?

Ključajte vaš mobilni telefon! Budući da za instalaciju većine Spyware-a treba fizički pristup telefonu, postavite adekvatno zaključavanje vašeg uređaja jednom od dostupnih metoda (I nemojte to dijeliti sa drugima) kako biste smanjili rizik da neko instalira Spyware na vaš uređaj.

Koristite sigurnosne funkcije na svom mobilnom telefonu. Mnogi uređaji vam omogućuju odabir između broja, uzorka, otiska palca ili drugih sigurnosnih značajki. Korištenje ovih funkcija zaista podiže sigurnost mobilnog telefona na veći nivo.

Koristite zaštitu od virusa i Spyware-a. Preuzmite i instalirajte antivirusne i Any-Spyware programe na vaš mobilni telefon. Ove aplikacije mogu pomoći u sprječavanju instaliranja Spyware-a i tokom skeniranja vašeg mobilnog telefona pomažu u otkrivanju zlonamjernog softvera ili aplikacija špijunskog tipa.